+387 58 620-710
hotelandricevkonak@gmail.com

OTVOREN ANDRIĆEV APARTMAN

U Hotelu „Andrićev konak“ u Višegradu, koji se nalazi u blizini mosta Mehmed-paše Sokolovića, otvoren je za goste apartman u kome je prilikom posjeta gradu svog djetinjstva 1963. i 1972. godine boravio nobelovac Ivo Andrić.

Iz sobe Andrićevog apartmana puca pogled na Ćupriju, rijeku Drinu i kuću u kojoj je slavni književnik živio sa tetkom i tetkom Anom i Ivanom Matkovšik i odakle je išao u osnovnu školu.

U apartmanu se nalazi namještaj iz doba šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, vremena kad je u njemu Andrić boravio.

Tu je Andrićeva slika, pisaća mašina, komoda, ormari i ogledalo staro više od 50 godina.

Na komodi se pored neobičnog telefonskog aparata nalaze i primjerci Andrićevog romana „Na Drini ćuprija“ na srpskom i enegleskom jeziku.

Direktor Hotela „Andrićev konak“ Marko Božić kaže da će se apartman i dalje uređivati po ugled u na onaj koji je postojao kad je u njemu Andrić proveo dva dana.

On naglašava da će se u vitrini uskoro naći sva djela slavnog pisca od kojih pojedina na više svjetskih jezika.

„Izuzetno je veliki interes posebno radnika iz kulture i poštovalaca djela Ive Andrića za ovaj apartman jer mnogi od njih, koji kroče na „tvrdu i ubogu višegradsku stazu“, žele da budu i u prostoru u kome je bio pisac „Na Drini ćuprije“, „Travničke hronike“, „Gospođice“, „Proklete avlije“ i mnogih pripovjedaka,“ dodaje Božić.

R. Tasić