+387 58 620-710
hotelandricevkonak@gmail.com

“Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo...”

Ivo Andrić

Višegrad

Višegrad je jedan od najpoznatijih turističkih gradova u Republici Srpskoj i BIH. Njegov geografski položaj omogućio mu je da kroz njega prolazi veliki broj ljudi, posebno turista, pa se s pravom može nazvati turističkim mjestom.

Kao rijetko koji grad smješten je na obalama dvije rijeke, na raskršću evropskih puteva. Posjeduje sve ono što ima moderan grad-kulturno istorijske spomenike i prirodne znamenitosti.

MOST MEHMED PAŠE-SOKOLOVIĆA

Već više od 4 vijeka višegradska Ćuprija predstavlja centralnu tačku Višegrada, mjesto za koje se veže život njegovih stanovnika i većina važnih događaja u gradu. Na Drini ćuprija je zadužbina velikog vezira Mehmed paše Sokolovića, a izgrađen je po projektu Mimara Sinana, glavnog arhitekte turskog dvora. Središnji dio mosta u narodu je poznat kao kapija, a tu se nalaze kamena sofa za sjedenje i portal s natpisima na arapskom pismu, koji su postavljeni nakon izgradnje mosta 1577. godine.

Most postaje poznat van granica Balkana zahvaljujući našem jedinom Nobelovcu, piscu Ivi Andriću i njegovom romanu „Na Drini ćuprija“. Od 2007. godine nalazi se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Tokom 2013. godine započela je restauracija i sanacija ćuprije, finansirana od strane turske vlade, odnosno njihove agancije TIKA. Radovi se privode kraju, a most bi trebao biti otvoren za pješake krajem mjeseca novembra tekuće godine.

„Život je neshvatljivo čudo, jer se nesprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto, kao na Drini ćuprija.“

ANDRIĆEV APARTMAN

U hotelu “Andrićev konak” nalazi se i jedinstven apartman - Andrićev apartman, u kome je prilikom posjeta gradu svog djetinjstva 1963. i 1972. godine boravio Nobelovac Ivo Andrić, po kom je i nazvan.

U apartmanu se nalazi namještaj iz doba šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, vremena kad je u njemu Andrić boravio. Andrićeva slika, pisaća mašina, komoda, ormari, ogledalo staro više od 50 godina, te knjige slavnog pisca samo su dio istog.

PRUGA – VOŽNJA ĆIROM

Jedna od turističkih atrakcija kojima Višegrad može da se pohvali je i vožnja prugom uskog kolosijeka Višegrad – Vardište – Mokra Gora-Šarganska osmica, koja je obnovljena u periodu od 2004. do 2010. godine I samim tim stvoreni su uslovi za odvijanje saobraćaja,pretežno za turističke gurpe koje zakupe cjelu kompoziciju. . Ova pruga imala je veliki ekonomski uticaj na Višegrad, kao i sve krajeve kroz koje je prošla, od Višegrada do Sarajeva. Izgrađena je 1906. godine, a gradila ju je tadašnja Austro-Ugarska, kao dio sistema pruga uskog kolosijeka, poznat kao Istočna željeznica (Bosnische Ostbahn).

KRSTARENJE DRINOM

Nakon obilaska Višegrada i njegovih znamenitosti najbolji turistički doživljaj imaćete ukoliko se odlučite na izlet-krstarenje rijekom Drinom, s nekim od turističkih brodića u Višegradu.

Nizvodno od Višegrada nalazi se kanjon rijeke Drine, drugi po veličini riječni kanjon u Evropi. U prošlosti Drina je bila poznata kao divlja i opasna rijeka, a zahvaljujući izgradnji hidroelaktrane Bajina Bašta danas je ovaj dio Drine pretvoren u vještačko jezero dužine 54 km.

RAFTING TAROM

Turističko splavarenje na rijeci Tari počelo je 1964. godine i danas je to spoj avanture i odmora, koji je za svakog čovjeka nezaboravan doživljaj i spoznaja prave ljepote prirde. Po stepenu atraktivnosti za rafting Tara je kategorisana od III-IV stepena (po međunaropdnoj skali kategorizacije rijeka), čime se svrstava u sami vrh najatraktivnijih svjetskih rijeka. Rafting Tarom ne treba propustiti jer predstavlja spoj avanture, sporta i aktivnog odmora.

MANASTIR DOBRUN

Manastir Dobrun, zadužbina Nemanjića, u narodu poznat i kao Kruševo, nalazi se 12 km od Višegrada. Manastir je podignut 1343. godine, a njegov zadužbinar je župan Pribil sa sinovima Stefanom i Petrom.

Najveća vrijednost manastira danas je dio originalnih fresaka iz srednjeg vijeka. Najpoznatija je Carska kompozicija, freska srpskog cara Dušana, carice Jelene i njihog sina Uroša, a izdvaja se i Ktitorska kompozicija. 2004. godine u manastiru Dobrun je svečano obilježeno 200 godina Prvog srpskog ustanka, a tom prilikom otvoren je i Muzej Prvog srpskog ustanka, Riznica mitropolije dabrobosanske, kao i Galerija slika.

SPOMEN UČIONICA IVE ANDRIĆA

Spomen učionica Ive Andrića u Višegradu smještena je u zgradi u kojoj je naš Nobelovac Ivo Andrić naučio da čita i piše. Bivša Osnovna narodna škola otvorena je krajem 19. vijeka i bila u funkciji dugi niz godina, dok u Višegradu nisu izgrađeni novi objekti. 2007. godine Opština Višegrad uređuje muzejsku postavku Andrićeve učionice i otvara je za posjete. Adrićeva učionica sadrži postavku tipične škole s kraja 19. vijeka, kao i kolekciju andrićevih fotogafija. Učionica se nalazi u centru grada, 100 m od kompleksa Andrićgrad.

KUĆA IVE ANDRIĆA

Kuća Ive Andrića u Višegradu nalazi se na lijevoj obali rijeke Drine, oko 300 m od višegradske Ćuprije. Slavni Nobelovac je živio u ovoj kući u djetinjstvu, kao i za vrijeme školskih dana. Ulica u kojoj se ona nalazi nosi ime slavnog Nobelovca.

GRADSKA GALERIJA

Gradska galerija Višegrad nalazi se u prizemlju zgrade Doma kulture. Udaljena je oko 450 m od višegradske Ćuprije. Posjetioci galerije mogu vidjeti postavku umjetničkih slika, grafika, skulptura, uglavnom nastalih na Međunarodnom likovnom saborovanju, koje se održava u Višegradu, svake godine krajem avgusta.

VILINA VLAS

Na samo pet kilometara od Višegrada nalaze se izvori ljekovite termalne vode Višegradske Banje. U sklopu iste nalazi se I hamam, tursko kupatilo koje datira još iz vremena Mehmed – paše Sokolovića. 1982. godine izgrađen je moderan rehabilitacioni centar “Vilina vlas”, sa hotelskim I medicinskim dijelom.

ANDRIĆGRAD

Andrićgrad je kompleks koji se gradi u Višegradu po ideji čuvenog režisera Emira Kusturice, a predstavlja neku vrstu istorijske rekonstrukcije kamenog grada, sa elementima različitih arhitektonskih epoha i stilova. U njemu se susreću otomanska arhitektura, vizantijski period sa elementima moravske škole, elementi renesanse i neoklasicizma.

KULTURNE MANIFESTACIJE VIŠEGRADA

Od kulturnih manifestacija izdvajaju se Festival folklora – LICIDERSKO SRCE, Višegradska staza, Skokovi sa Ćuprije, Saborovanje likovnih umjetnika, Međunarodni sajam meda, Zlatne ruke Podrinja...VIŠEGRADSKA STAZA

Polaganjem cvijeća učenika višegradske Srednje škole “Ivo Andrić” na bijeli mermerni obelisk kraj Ćuprije na Drini, biva, svake godine, ozvaničen početak manifestacije posvećene uspomeni na život i djelo književnika i Nobelovcu, pod nazivom “Višegradska staza”.Kažu da Višegrad ima dušu...
Posjetite nas i sami se uvjerite...
Naš grad otvara Vam vrata dobrodošlice...

“... U lijepom, starom gradu Višegradu... gdje duboka Drina vijekovima teče...”